Likevekt sammenløpende

Statisk likevekt er det mest sentrale begrepet i Meccanica, og statisk likevekt betyr kort og greit at legemet er i ro, eller har konstant hastighet. Man kan kanskje tro at statisk likevekt skyldes at det ikke virker noen kraft på legemet, men i praksis er alle legemer utsatt for krefters påvirkning på et eller annet vis. Vi får statisk likevekt når kraftsystemet som virker på legemet ikke har noen resultant. Og dette får vi typisk fordi legemet er fastholdt og forhindret fra å flytte på seg. Statisk liekvekt skriver vi gjerne som ΣF = 0.

Vi husker at resultanten av et kraftsystem kan bestemmes grafisk ved å legge kraftvektorene etter hverandre. Dersom vi lager et kraftpolygon av et kraftsystem i likevekt ender vi opp der hvor vi startet, dvs. vi får et lukket kraftpolygon.

Kraftresultanten grafisk

Frem til nå har problemstillingen vært å bestemme resultanten av et kraftsystem med kjente krefter. Men la oss si at vi belaster en konstruksjon med en eller annen kraft, og denne forblir i ro fordi den er holdt fast. Det skyldes at blir I statikk er problemstillingen typisk en annen; konstruksjonen er i ro og vi har ingen resultant, men noen av kreftene som inngår i kraftsystemet er ukjent og vi skal bestemme disse. Vi stiller spørsmål av typen hvor stor må kraft nr. 2 være for at resultanten skal være null osv.? Vi sier at vi løser likevektslikninger. Typisk har vi en situasjon hvor konstruksjonen utsettes for ytre belastninger med kjente størrelser. Konstruksjonen forblir den i ro pga reaksjonskrefter som motvirker belastningen. Til sammen danner den ytre belastningen og reaksjonskreftene en kraftlikevekt. Oppgaven i statikk består altså i å bestemme ukjente reaksjonskrefter som følge av ytre belastninger. Dette gjør vi ved å løse såkalte likevektslikninger.

Vi skal bestemme ukjente krefter som inngår i et kraftsystem i likevekt og de ukjente størrelsene kan være krefters mål, retning eller beliggenhet. Dreiemoment kan også være en ukjent størrelse.

Likevekt av to krefter

Hvis et kraftsystem i statisk likevekt består av kun to krefter så må de to kreftene være like store, motsatt rettet og ligge på samme angrepslinje. Vær obs på spesialtilfellet kraftpar hvor de to kreftene er like store, motsatt rettet, men ikke ligger på samme linje. Dette gir en rotasjon og vi har derfor ikke statisk likevekt.

Likevekt av to krefter

Likevekt av tre krefter

Figuren viser et kraftsystem av tre krefter som er i statisk likevekt. Resultanten av F2 og F3 kan vi kalle R23. Da må R23 og F1 være like store, motsatt rettet og ligge på samme angrepslinje. R23 angriper i skjæringspunktet mellom F2 og F3. Det gjør også F1 (ellers får vi et kraftpar). Tre krefter som danner likevekt må derfor være sammenløpende. På tilsvarende vis kan vi vise at R12 er like stor, motsatt rettet og ligger på samme angrepslinje som F3 osv.

Likevekt av tre krefter

Legg merke til følgende spesialtilfelle; hvis to av tre krefter i likevekt ligger på samme angrepslinje så ligger alle tre kreftene på samme angrepslinje.

Likevekt av fire krefter

Her vil resultanten R12 av F1 og F2 er like stor, motsatt rettet og ligger på samme angrepslinje som R34. Tilsvarende forhold vil vi ha mellom R13 og R24 osv.

Likevekt av tre krefter

Grafisk metode for å bestemme ukjente krefter

Vi skal nå se på hvordan vi grafisk kan bestemme ukjente krefter som inngår i et kraftsystem som er i likevekt. Figuren under viser et kraftsystem i likevekt hvor kraften F3 har ukjent mål og retning. Vi tegner en hjelpefigur hvor vi legger F1 og F2 etter hverandre. F3 lukker polygonet.

Likevekt av tre krefter

I figuren under har vi to krefter med ukjent mål, men retningen er kjent. Vi tegner en hjelpefigur og begynner med den kjente F1. Deretter tegner vi to linjer med retninger i samsvar med F2 og F3. Linjene skjærer hverandre og vi har fått et lukket polygon.

Likevekt av tre krefter

Analytisk metode for å bestemme ukjente krefter

Å bestemme ukjente krefter grafisk kan være nokså omstendelig og vi skal nå se hvordan vi kan regne oss fram til ukjente krefter som inngår i et likevektssystem.

Likevekt av tre krefter

Figuren over viser en liten ring som er belastet med tre krefter som til sammen danner likevekt, og de tre kreftene er sammenløpende. Likevekt betyr at kraftsystemet ikke har noen resultant, som igjen betyr at vi summen av krefter i både x- og y-retning er lik null. Vi kan f.eks. skrive Rx = F2x - F3 = 0 og Ry = F2y - F1 = 0. Legg merke til at vi har bare to likninger; hvis f.eks. F1 og F3 er kjent kan vi regne oss fram til F2x og F2y og dermed er F2 bestemt.

Likevekt betyr at kreftene skal være i "balanse", og det er mange måter å uttrykke dette på. Vi kan f.eks. si at det skal være like mye kraft som virker oppover og nedover og like mye som virker mot høyre og mot venstre. En annen måte å sette opp et "likevektsregnskap" på kan være at de ukjente kreftene skal være like store som de kjente kreftene:

Likevekt av tre krefter

Likevekt av tre krefter

I Meccanica skal vi bruke følgende oppsett for likevektslikninger. Vi begynner med å velge en positiv x- og y-retning. Her står vi fritt, det eneste kravet er at retningene er vinkelrett i forhold til hverandre. Den positive retningen angis ved å tegne en pil foran likevektsuttrykket. Vi får to likevektsuttrykk hvor vi summerer vi opp henholdsvis x- og y-komponenetene og summen skal være lik null. Vi skriver:

Likevekt av tre krefter

Det er en forutsetning at vi bruker fortegn på komponentene, og kraftkomponenter som virker motsatt vei i forhold til den positive retningen får minus. I Meccanica velger vi gjerne x-retning ”mot venstre” og y-retning ”oppover” med mindre det er regnemessige fordeler å velge andre retninger (f.eks. for å unngå mange minus'er i likningene). Av og til vil vi også velge "skråstilt" x-og y-retning. For kraftsystemet over kan vi sette opp følgende likevektsuttrykk:

Likevekt av tre krefter

I mekanikk står løsing av likevektslikninger svært sentralt. For sammenløpende kraftsystemer kan vi sette opp kun to likevektslikninger, og det betyr at vi f.eks. kan bestemme F2x og F2y og dermed er både mål og retning for F2 bestemt. Alternativ kunne vi bestemt målet til F1 og F3 dersom F2 var kjent.

Likevekt av tre krefter

Trigonometri er et viktig hjelpemiddel i mekanikk. Bl.a. må vi dekomponere krefter som ikke sammenfaller med x- og y-retningen når vi setter opp likevektslikningene. Så om du er litt ”rusten” i trigonometri så er det på tide å friske opp denne kunnskapen nå. Figuren under oppsummerer det du trenger å vite, lengden A er den kjente størrelsen.

Det er helt avgjørende at man tegner en figur som viser retning og plassering for alle krefter, både de kjente og de ukjente. En slik figur kalles ”fritt-legeme-diagram” og alle likevektsberegninger begynner med dette diagrammet.